Трета поредна година зимният туристически сезон няма да е такъв, какъвто

...
Трета поредна година зимният туристически сезон няма да е такъв, какъвто
Коментари Харесай

Банско и Варна помагат на бежанци, разочарованията са от липса на държавни решения

Трета поредна година  зимният туристически сезон няма да е подобен, какъвто очакваше браншът . След пандемията, която нанесе сериозен удар върху промишлеността, пристигна войната. Под въпрос е освен идният летен сезон, а и времето след него. 

Заради голямата бежанска вълна от Украйна  страната и туристическият бизнес отвориха тематиката за настаняване на етническите българи от Украйна , а и на други, бягащи от войната. 

Към момента обаче липсва ясно написана стратегия и това изключително тревожи сектора, защото това е частен бизнес, който си заплаща сметките, а и безвъзмездната помощ може да е до несъмнено време. 

Съпричастността към ориста на хората, бягащи от войната,  отключи вълна от предложение на заслон, храна, облекла и всичко належащо за бежанците, идващи в България . В Банско единствено за няколко дни бяха обезпечени над 40 частни жилището и ателиета, най-вече на чужденци. Започна и дарителска акция. 

Хотелиерите и ресторантьорите останаха в  подготвеност да оказват помощ, само че към този момент единици са тези, които го вършат . Една от аргументите е, че зимният сезон към момента е в разгара си. Другата е, че страната заявява взаимност в шерването на разноските, само че не го прави. И третата е, че туристическият отрасъл от дълго време е на ръба на оцеляването.  Десетки хиляди са отменените резервации в Банско, Баня, Добринище единствено за няколко дни

В началото на седмицата туристическият отрасъл имаше среща с министъра, той обаче не пристигна. За да отговори на доста въпроси на бизнеса, в това число и на опцията хотелската база да се даде на бежанци.  На срещата пристигна единствено ББР и извърши задачата си да изясни по какъв начин може да бъде в помощ на хотелиери и ресторантьори с създадените от нея кредитни линии . Това вбеси бизнеса. 

Местната  власт в Банско също е разочарована от неналичието на държавни решения в помощ на туризма . Без страната Общината няма по какъв начин да опази хиляди работни места и имиджа на Банско, безапелационен е кметът. 

Във  Варна също има паника измежду хотелиерите, че страната не ги компенсира . Бежанците са надхвърлили упования брой и това основава рецесия с настаняването. 

В Двореца на културата и спорта се открива център за съгласуваност на приемането на бежанци и на помощите. Центърът ще работи непрекъснато и с доброволци. 

Ангажирани са и  дребни общински бази във Варненско, с цел да бъдат настанени нуждаещи се
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР